Gudrun Jakobsen
&
Emanuel Larsson

Flickan från Verdalen som gifter sig med pojken från Åre. Hur gick det till? Vi har spekulerat, och gissar att det var så att Gudrun kom till  Åre för att jobba – och där fanns Emanuel.

Sonen Kalle gjorde en liten film om sina föräldrar och syskon – och han berättar  att Gudrun kom till Åre 1908 som ”rackster”, alltså höräfserska, vilket var vanligt att de norska flickorna gjorde. 

13 maj 1911 gifte de sig och bosatte sig sedan i Lien i Åre.  De styckade av gården Östlien och byggde där en egen gård som kallades ”Mannesbacken”. Under byggnadstiden hyrde de i källarvåningen hos handlaren Gustav Eriksson. Där var det så kallt och dragit att det frös i pottan. Sonen Lars föddes i mars 1912.

När Mannesbacken var färdig öppnades ett café med bageri källaren och när huset senare byggdes på kunde Gudrun öppna en manufakturaffär, där allt fanns att köpa. Sybehör, hattar, tyger. Samtidigt som de hade sina åtta barn att se över. De hyrde också ut rum till turister,  fick 1,50 kr per natt, och flyttade själva ner i källarvåningen. Föräldrahmmet såldes i slutet av 1960-talet. 

  • Sonen Lars (1912-2000) började på Konsum när han slutade skolan och blev sedan den, liksom Åre trogen. Han var också den duktigaste löparen i Jämtland och tävlade tillsammans med Gunder Hägg. Fick ett barn.
  • Gustav (1914-1973), blev banmästare vid Årebanan där han efterträdde sin farbror Ol´Larsa. Han var en pionjär i utförsåkning och var med i OS-truppen 1936 till Garmich. Tyvärr skadade han sig och kunde inte tävla. Hade rekordet i snabbhet på Åreskutan och vann också flera mästerskap i curling. Gustavs yngste son dog endast 9 år gammal och till hans minne anordnades en slalomtävling. Fick två barn.
  • Lisa (1915-2003), bosatte sig i Järpen. Kalle berättar om när Lisa och han lekte med den stora golvmangeln och han stoppade in ett finger så att nageln sprack, vilket resulterade att fingret aldrig fick sitt ursprungliga utseende. Fick ett barn.
  • Anna (196 – 2012) bosatte sig i Östersund. Kalle sa i filmen att han tyckte Anna ”ställde till det riktigt”. Nej, inte så farligt som det låter. Hennes svägerska  Olga var gift med Annas morbror Arne. Fick tre barn.
  • Emanuel ”Mall” (1918 – 1998), lämnade Åre för Östersund,  lyckades få in sitt smeknamn i ”kyrkboken”. Även han började sin yrkesbana på Konsum, men blev sedan egen företagare inom Ica. Fick ett barn.
  • Gertrud (1921-2009), bosatt i Hällefors och är den som enligt Kalle ”burit mest frukt” på släktgrenen – alltså fått flest barn. Kalles teori var att det berodde på att hon gick en kurs i barnaskötsel i unga år. Fick sex barn.
  • Kalle (1923 – 2013), arbetade i Södertälje men återvände till Åre och jobbade på fjällbanan och på fritiden sålde och reparerade han tv-apparater. Vi förstår hans intresse över tekniken eftersom han gjorde filmen om sina föräldrar. Fick ett barn.
  • Daniel (1925 – 2017), minstingen , jobbade även han på Konsum, men flyttade sedan till Kramfors och Sollefteå. Kalle undrade om han tyckte det fanns för många Larssons eftersom han ansökte om att byta till mamma Gudruns efternamn. Minstingen blev alltså Dan Solnes. Fick tre barn.

Föräldrahemmet – innan tillbyggnad

Anna, Lisa, Mall, Lars & Gustav

Gudrun och Emanuels familj

Dan framför föräldrahemmet, 2012