—
Nyland
Nyland från ovan
Till vänster i bild, strax ovanför kajen ligger Solheim – Långt från övrig bebyggelse och utan risk för brand.
Det finns många berättelser från släkten i Nyland. Jag har samlat några berättelser, några upptäcker som tidigare varit dolda – och det kommer kanske mera framöver.
Berättelser
Om jag hade kunnat backa bandet hade jag bett mina anor skriva om sitt liv.
Så jag är så tacksam över de berättelser om min morfarfar Ole och hans son Olaf skrivit om sitt liv till sina barn.
Jo… jag har också skrivit om mitt liv till mina barn
Ole föddes som det femte barnet 1840 i Risör i Norge. Hans föräldrar Ole Thorsen och Ingeborg Samuelsdatter fick tillsammans åtta barn. Dottern Maren flyttade precis som Ole och hans föräldrar till Nyland.
Efter många år på de stora haven gifte sig Ole med Marie Olsen och de flyttade till Nyland 1879 direkt efter att de gift sig i Risör.
Efter många år på de stora haven gifte sig Ole med Marie Olsen och de flyttade till Nyland 1879 direkt efter att de gift sig i Risör.
Tillsammans fick de fem barn; Andreas, Olaf, Thora, Ingeborg och Stian. Marie avled 28 maj 1888 – på timmen 8 år sedan hon kom till Nyland.
1889 gifte sig Ole och Johanna Höglund från Finsvik. 1 oktober 1890 flyttade de in på Solheim. Den 10 oktober föddes Anna och sedan Tryggve, Sverre, Arne och Torgny.otta om sina resor, så min dotter skrev ner hans berättelse om åren på haven.Hans slutsats är att det var bra år, och att han valde en bra tidpunkt för att starta trävaruaffären Olsen & Co i Nyland.
Ole avled den 27 maj 1902 och lämnade Johanna med de nio barnen.
Som hans barnbarnsbarn är jag glad att han var så klok så att han berättade sin levnadshistoria. Läs den gärna
Oles och Maries näst äldste son skrev minnesplock till sina tre barn som beskrev lite av hans uppväxt och yrkesliv.
Han föddes i Nyland 1883 och var bara fem når när hans mamma dog. När pappa Ole gifte om sig med Johanna så skriver han i sitt minnesplock att han var varmt fäst vid henne.
En omskakande upplevelse i hans uppväxt var när deras tvåvåningshus 1888 brann ner till grunden. Han gjorde vad han kunde och fick förtroendet att bära ut en pinnstol där pappans kontorsböcker kunder samlad. Johanna och en målare bar gemensamt ut det stora tunga kassaskåpet och som under normala omständigheter hade krävt fyra personer.
Efter läroverket i Härnösand tänkte han bli lantmätare, men omständigheterna gjorde att han istället började jobba på posten.
1908 förlovade han sig med barndomskärleken Tyra Damstedt på Solheim och året efter gifte de sig. Bröllopsresan gick till Saltsjö fäbodar i Bjärtrå tillsammans med deras syskon. Tillsammans får de barnen Nils Olov, Britta och Inga.
Med stor inlevelse berättar han om när han fick förtroendet att vara med om den historiska flygningen 1928 mellan Stockholm och London med det första nattpostflyget. Planet mellanlandade i Malmö, Hamburg och Amsterdam, trots att fyrar och nattbelysning saknades.
Olafs barnbarn har generös delat med sig av detta fantastiska tidsdokument. En läsning var och en har behållning av.
23 november 1906 såg hon, Tullia Margareta, dagens ljus i Charlottenberg, Eda församling. Äldsta barnet till Tullia Ebba Charlotte Björck och Olaf Sofus From.
Pappan var försäljningschef på Åmotsfors pappersbruk. Familjen, som snabbt utökades med Inger 1907, Finn 1909 och Hjördis 1911 bodde i ett stort hus med trädgård som var Olafs skötebarn. Tullies barnbarn Linda Olsen intervjuade sin farmor – och till min stora glädje har hon sparat berättelsen.
.Jag föddes i Härnösand i november 1952 som äldsta barn till Hjördis Olsen och Per Bergström.
Pappa körde mamma på sparken nedför backen från deras hus till BB.
1955 flyttade vi till Malmberget och 1956 föddes min bror. Vi bodde på Upplandsvägen i området Johannes/ Bolagsområdet och trivdes mycket bra.
Men förändringarnas vind blåste på LKAB där pappa jobbade, så i december 1966 flyttade vi till Örnsköldsvik (Alfredshem).
…. fortsättning följer
Okänt blir känt
Alla har vi säkert hört talas om hemligheter som de flesta i omgivningen känt till, men inte huvudpersonen. Den som blev bortadopterad, haft en annan biologisk pappa än den en lever med, den som växt upp med sina mor- eller farföräldrar i tron att de var ”riktiga” mamma och pappa.
I Anitas släkt finns några sådana exempel som nu blivit kända. Genom gedigen släktforskning och bouppteckningar i första hand. Så många frågor vi hade velat ställa till dem som visste – om vi hade vetat.
Konrad växte upp hos familjen Holm i Jönköping, utbildade sig till snickare och ledde senare verksamheten i en pianofabrik. Han gifte sig och fick tre döttrar.
Vi (läs Marie och Håkan) har haft kontakt med en av döttrarna och hennes barn. Jag fick nyligen en DNA-träff på en av Konrads barnbarnsbarn. Roligt när släktforskningen på papper stämmer med verkligheten.


